Laravel: Instalarea

postat acum 2 ani de Stefanescu Mihai in categorie Laravel

Salut, in aceasta serie de articole voi vorbi despre Laravel si este destul de posibil ca aceasta serie sa dispuna si de tutoriale video in viitorul apropiat.

Haideti sa lasam discutiile ce nu au treaba cu laravel-ul la o parte si sa trecem la treaba. Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa intram pe laravel.com, la documentatie si sa verificam daca avem versiunea potrivita de PHP.

In clipa de fata, laravel 5.3 necesita PHP 5.6.4, dar chiar acum cateva minute citeam pe contul de twitter al lui Tyler Otwell cum ca incepand cu laravel 5.5 va fi necesar PHP 7.

Ok, deci trebuie sa verificam versiunea de PHP pe care o avem instalata. Pentru a face acest lucru putem pur si simplu sa deschidem un command prompt si sa scriem aceasta comanda:

php -v

Ok, acum ca ne-am asigurat ca avem versiunea necesara haideti sa trecem mai departe. Pentru urmatorul pas avem nevoie de un tool numit composer ce poate fi descarcat de aici: getcomposer.org

Laravel ne pune la dispozitie mai multe moduri de a-l instala, fie prin installer fie prin descarcarea framework-ului prin composer create-project. In acest articol am sa-l descarc prin composer create-project astfel:

composer create-project --prefer-dist laravel/laravel nume_proiect

Dupa cum vedeti, dupa rularea comenzii incepe sa isi descarce toate fisierele necesare.

Acum, dupa ce am terminat de descarcat toate fisierele necesare haideti sa intram in folderul proiectului si sa rulam comanda serve astfel:

Acum haideti sa vedem in browser rezultatele:

Sunt un tanar programator din Bucuresti ce lucreaza in PHP/Mysql (MySqli/PDO), Laravel, CodeIgniter, MySQL, PostgreSQL, Wordpress, HTML5/CSS3, Sass, Photoshop si multe altele.
Google+ Community Facebook Group